Juliane Müller

Juliane Müller, Dr.

Researcher SNSF-Project

Postdoc

juliane.mueller@aoi.uzh.ch


Biography

2006-2011
Studied Arabic and Hispanic Studies in Montpellier, Berlin and Damascus.
Internship at the Manuscript centre of the Bibliotheca Alexandrina, Egypt.

2011-2016
PhD student in Arabic Studies, Freie Universität Berlin.
Fellowship at the Berlin Graduate School Muslim Cultures and Societies (BGSMCS).
PhD thesis „Nahrungsmittel in der arabischen Medizin. Das Kitāb al-Aġḏiya wa-l-ašriba des Naǧīb ad-Dīn as-Samarqandī. Edition, Übersetzung und Kommentar“


since 2016 Post-doctoral Research Fellow, SNSF project "Between Religion and Alchemy. The scholar Ibn Arfa‘ Ra’s (d. 1197) as a model for an integrative Arabic literary and cultural history"

Research interests

 Arabic Manuscripts and Editions

History of Arabic Sciences (especially medicine and alchemy)

 

Publications

 

Book

Zwei arabische Dialoge zur Alchemie. Die Unterredung des Aristoteles mit dem Inder Yūhīn und das Lehrgespräch der Alchemisten Qaydarūs und Mītāwus mit dem König Marqūnus. Edition, Übersetzung und Kommentar. Berlin 2012 (Islamkundliche Untersuchungen Band 310).

Nahrungsmittel in der arabischen Medizin. Das Kitāb al-Aġḏiya wa-l-ašriba des Naǧīb ad-Dīn as-Samarqandī. Edition, Übersetzung und Kontext. Leiden und Boston 2017 (Islamic philosophy, theologoy and science 101).

 

Reviews

Muwaffaq bin ̔ Alī al-Hirawī: Abū Manṣūr: Kitāb al-Abniya ̔an ḥaqāʾiq al-adwiya. („Grundlagen des wahren Charakters der Heilpflanzen“), Wien: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften 2010. In: Orientalistische Literaturzeitung (OLZ) 107, 4-5, 2012, S. 286-288.

Savage-Smith, Emilie: A new Catalogue of Arabic Manuscripts in the Bodleian Library, University of Oxford. Volume I: Medicine. Oxford: Oxford University Press 2011. In: Orientalistische Literaturzeitung (OLZ) 108, 4-5, 2013, S. 295f.

 

Papers

Symbols and substrates: Multiple layers of reference in Arabic alchemical sources. 6. July 2011, Second Biennial Conference of the Society for the Medieval Mediterranean, University of Southampton.

An Arabic medical encyclopedia on Food and Drink: Najīb ad-Dīn as-Samarqandī's Kitāb al-Aghḏiya wa-l-ashriba. October 2016, University of Oxford.